Zuid-Limburg krijgt 25 miljoen euro van Rijk voor ontwikkeling regio
Dinsdag 4 februari 2025Stadsregio Parkstad Limburg (7 gemeenten) en Regio Deal Zuid-Limburg (10 gemeenten) vroegen in het najaar aan het Rijk ieder € 40 miljoen om de brede welvaart te versterken. Het geld gaat gebruikt worden om sociaaleconomische achterstanden aan te pakken en de regionale economie aan te jagen.
Vrijdag 31 januari kwam het verlossende bericht. Het Rijk kent in totaal 25 miljoen euro aan geheel Zuid-Limburg toe: 10 miljoen euro gaat naar Regio Deal Zuid-Limburg en 15 miljoen euro naar Stadsregio Parkstad Limburg.
Sterke toekomst vraagt om structurele investeringen en samenwerking
Ondanks dat in het najaar 80 miljoen euro is aangevraagd, zijn beide Regio Deals blij met de toegekende totaal financiering van 25 miljoen euro. De investering biedt de mogelijkheid om de kansen binnen de regio te verzilveren en door te gaan op de al eerder ingeslagen wegen. Beide Regio Deals zullen daarnaast blijven lobbyen voor financiële en inhoudelijke betrokkenheid van het Rijk vanuit de overtuiging dat komende jaren structureel geld nodig is om Zuid-Limburg toekomstbestendig te maken.
Vanuit Regio Deal Zuid-Limburg zijn het afgelopen jaar in de hele regio gesprekken en discussies gevoerd. Geconcludeerd is dat het aanjagen van structurele samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijk middenveld nodig is om projecten verder in beweging te brengen en agenda’s te verbinden. Doel is dan ook om een stichting Samenwerking Zuid-Limburg op te richten. Hierover en over de realisatie daarvan wordt de komende maanden verder gesproken.
Burgemeester Hans Verheijen, Sittard-Geleen: “We hebben met 40 miljoen euro een fors bedrag gevraagd omdat onze opgaven groot zijn. In die zin ben ik een beetje teleurgesteld dat we 10 miljoen euro krijgen. Met de gekregen 10 miljoen kunnen we echter nog voldoende doen voor onze inwoners en ondernemers. Het ontbreekt niet aan ambities en onze centrale ligging in Europa biedt bovendien tal van kansen. We gaan ons nu beraden over de inzet van de gelden en bekijken welke projecten prioriteit krijgen. Zuid-Limburg heeft veel potentieel. We willen bovendien de samenwerking in de regio breed aanjagen. Want door een nog betere samenwerking met private en maatschappelijke partners kunnen we Zuid-Limburg naar een hoger niveau tillen en verder op de kaart zetten. Kortom, er is werk aan de winkel.”
Burgemeester Richard de Boer, Landgraaf en portefeuillehouder Regio Deal van Stadsregio Parkstad Limburg: "We zijn verheugd dat de Stadsregio Parkstad Limburg als één van de weinige regio’s een 3e Regio Deal krijgt, terwijl er landelijk een stevige overvraag is. Dat voelt als een erkenning van onze bijzondere problematieken en van hoe wij de kansen die hier liggen verzilveren. Met de toegekende 15 miljoen aan Rijksmiddelen zijn we wel genoodzaakt om scherpe prioriteiten te stellen. Voor ons staat voorop dat we aan de hoofdlijnen van ons programma, zoals de integrale gebiedsgerichte wijkaanpakken en het realiseren van een trendbreuk in de overerving van gezondheidsachterstanden, kunnen blijven vasthouden."
Laatste ronde Regio Deals
Voor deze 6e en laatste ronde van Regio Deals was 244,3 miljoen euro beschikbaar. Hierop zijn 27 aanvragen ingediend met een totale vraag van 565 miljoen euro. Het Kabinet heeft daarom het maximumbedrag van toekenning teruggebracht van 40 miljoen naar 25 miljoen euro per regio en heeft regio’s die eerder een Regio Deal vroegen veelal afgewezen. Dat nu dus een 3e Regio Deal is toegekend aan Stadsregio Parkstad Limburg en een 2e aan Regio Deal Zuid-Limburg is, ondanks dat minder is toegekend dan gevraagd, een erkenning voor de opgave waar de regio voor staat en de aanpak die is ingezet.
We hebben echter langjarige financiering nodig. Daarom hebben we bij de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor focus binnen de regio-agenda van de Rijksoverheid in lijn met het twee jaar geleden gepubliceerde rapport Elke Regio Telt! van de drie adviesraden Rli (Raad voor de leefomgeving en infrastructuur), RVS (Raad voor Volksgezondheid & Samenleving) en ROB (Raad voor het Openbaar bestuur).
Zuid-Limburg slaat handen ineen
Hoewel Stadsregio Parkstad Limburg en Regio Deal Zuid-Limburg, omdat aard en omvang van problematiek in beide regio’s verschillen, ieder hun eigen aanvraag bij het Rijk indienden, werken ze wel al nauw samen. Beide aanvragen waren dan ook op elkaar afgestemd en sloten naadloos aan op de drie pijlers van Agenda Zuid-Limburg en eerdere Regio Deals. Binnen de pijlers van Agenda Zuid-
Limburg wordt gewerkt aan het versterken van een grensoverstijgende en innovatieve kenniseconomie, een krachtiger uniek landschap en sterke en gezonde gemeenschappen.
Regio Deals zijn effectief
Recentelijk onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bij Stadsregio Parkstad Limburg laat zien dat vooral op het gebied van leefbaarheid in wijken winst is geboekt dankzij de Regio Deal gelden. Ook bij Regio Deal Zuid-Limburg is al duidelijk dat de investeringen in projecten werken als een katalysator. De Regio Deals bevorderen en verbeteren bovendien de samenwerking tussen gemeenten en met maatschappelijke en private partners. Geen enkel project staat immers op zichzelf; de drie pijlers van Agenda Zuid-Limburg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en elk project voegt waarde toe aan de versterking van de gehele regio. Of het nu gaat om de transitie naar een circulaire economie, het internationaliseren van de arbeidsmarkt of het investeren in leefbaarheid. Ook de nieuwe gelden zullen aan die versterking gaan bijdragen.
Tevreden over deze pagina?
Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.