Thuis bij...mevrouw van Langeveld in Nieuwdorp

Dinsdag 10 september 2024

In oktober vorig jaar is Zaam Wonen in Nieuwdorp gestart met het opknappen en verduurzamen van 154 huurwoningen. Na een grondige renovatie, uitgevoerd door aannemer Smeets Bouw & Onderhoud, zijn de eerste huurwoningen helemaal klaar. Zo ook de woning van mevrouw van Langeveld.

Een ingrijpende tijd ligt inmiddels achter haar. Ze vertelt erover terwijl we genieten in haar uitnodigende groene en schaduwrijke tuin.

Mevrouw van Langeveld, geboren en getogen in Geleen, woont met haar dochter, vogel en vier honden inmiddels elf jaar in de Crostolostraat in Nieuwdorp. Daarvoor woonde ze negen jaar in Kerensheide. Met haar honden, een enthousiast welkomstcomité van maar liefst vier schapendoezen, doet ze regelmatig mee aan behendigheidswedstrijden en hondenshows. Verder wandelt ze vaak op de Brunssummerheide. Daar hebben de honden alle ruimte om te rennen.

Hoe bevalt het wonen in Nieuwdorp?

"Ik wil hier niet meer weg. Je moet me hier uitdragen, ben ik bang," zegt ze. "Het is rustig wonen en het voelt goed hier." Het contact met de buurt kwam pas later. "Door de renovatie is de buurt hechter geworden. Het gezamenlijke klagen over de renovatie schept een band," grapt ze. De renovatie startte bij haar woning en die van haar buren. Daardoor kregen ze veel vragen van bewoners uit de buurt die wilden weten wat hen te wachten stond. Hierdoor was er meer onderling contact. "Een positieve bijkomstigheid," zegt ze.

Hoe verliep de renovatie?

"Ik heb het over me heen laten komen. Je weet eigenlijk niet wat je kunt verwachten. Het begon pas echt toen de steigers in de vroege ochtend werden geplaatst. Dan weet je dat het echt gaat beginnen." De buitenkant kwam eerst. De gevels werden schoongemaakt en geïsoleerd. Er kwamen zonnepanelen en nieuwe kozijnen en deuren. "De kozijnen werden in de koudste week van januari vervangen. Dat gebeurde gelukkig heel vlug en in één dag’ vertel ze. ‘Ik had ineens zeven man over de vloer en de nieuwe kozijnen zaten er in no time in." De Bourgondisch rode kleur voor haar voordeur koos ze zelf. "Wel jammer dat ik de mintgroene kleur van de overkant van de straat niet kon kiezen. Die vind ik nóg mooier."

Hierna was de binnenkant aan de beurt en kreeg ze een nieuwe keuken, badkamer en toilet. "Ik heb een maand adempauze gehad tussen de renovatie aan de buitenkant en de binnenkant. Dat was op zich wel fijn." De kleur van de keuken en de tegels van de badkamer en het toilet mocht ze ook zelf kiezen. "Daar was ik wel blij mee," vertelt ze. Twee dagen voor de start van de renovatie aan de binnenkant werd ze geopereerd aan haar hand. Dat was best wel pittig omdat ze niets kon opruimen. "De renovatie binnen was veel ingrijpender dan buitenom. Vooral het stof is heel erg en kom ik nu nog tegen. De bolletjes van de spouwmuurisolatie vind ik overal. Waar ik vooral tegenop zag was de overlast voor mijn honden en vogel. Maar ook dat werd allemaal netjes opgelost. De medewerkers van Smeets kwamen steeds rustig binnen en mijn honden werden zelfs geknuffeld. Mijn vogel mocht naar de rustwoning in verband met de kou maar verbleef uiteindelijk bij de buurvrouw."

Opruimdag

"De opruimdag was een succes en mag wel vaker georganiseerd worden," zegt ze. "Het was mooi om te zien hoe de buurt zich samenpakte. Het gratis aanbieden van afval stimuleert mensen om op te ruimen." De installatie van de zonnepanelen verliep jammer genoeg niet geheel vlekkeloos. Door de late aansluiting liep ze opbrengst mis. "Nu doen de panelen het super." Op de zonnepanelen-App ziet ze dat de panelen inmiddels hun geld opleveren. "Je merkt het echt wel."

Fijne werkmensen over de vloer

"De mensen van Smeets hebben echt heel goed werk geleverd. Alles werd netjes opgeruimd. Over Smeets, de dakdekker en de mannen die de kozijnen plaatsten kan ik alleen maar positief praten. Laatst belde ik nog om een mankement aan de keuken door te geven en er kwam direct iemand langs. Ik ben heel blij dat de renovatie achter de rug is, maar ik ben ook blij dat mijn woning is gerenoveerd."

De grootschalige renovatie in Nieuwdorp is nog niet klaar. Aannemer Smeets is druk bezig in de overige straten om ervoor te zorgen dat alle bewoners er nog voor de winter warmpjes bij zitten.

Naar Actualiteiten wijkactieprogramma Nieuwdorp

Naar alle actualiteiten


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.