Bezwaarschrift indienen

Ben je het niet eens met een besluit van de gemeente? Bijvoorbeeld omdat jouw aanvraag voor een vergunning is afgewezen of je bent het niet eens bent met een ontheffing die jouw buurman heeft gekregen. Dan kun je een bezwaarschrift indienen bij de gemeente.

Online bezwaar indienen

Zo werkt het

Dien jouw bezwaarschrift online bij ons in. Lukt dit niet? Dan mag je het ook schriftelijk doen. Doe dit binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit, anders kunnen wij het bezwaar niet afhandelen.

Digitaal indienen

Gebruik hiervoor het digitale formulier. Hiervoor heb je DigiD nodig. Belangrijk: zorg dat de documenten die je wilt toevoegen aan jouw bezwaarschrift, digitaal beschikbaar zijn (pdf, Word of Excel). Een bezwaarschrift via e-mail, sms, enzovoorts kunnen wij niet in behandeling nemen.

Schriftelijk indienen

Je kunt jouw bezwaarschrift ook per post sturen naar:
Het College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 15
6170 AA Stein

Doe je dat per aangetekende post, dan kun je aantonen dat je het bezwaarschrift (op een bepaalde datum) hebt verstuurd.

Zet in jouw bezwaarschrift altijd:

  • tegen welk besluit je bezwaar maakt
  • de datum en het kenmerk van het besluit waartegen je bezwaar maakt (stuur een kopie mee van het besluit).
  • jouw naam, adres en woonplaats
  • waarom je bezwaar maakt
  • jouw handtekening
  • een machtiging als je voor iemand anders bezwaar maakt

Machtiging

Iemand anders kan jouw bezwaarschrift ook indienen, bijvoorbeeld een vriend, familielid of advocaat. Die persoon heeft dan wel een machtiging van jou nodig. Een kopie van deze machtiging moet jouw gemachtigde (bij de indiening van het bezwaarschrift) aan de gemeente toesturen (een advocaat hoeft dit niet). Is jouw gemachtigde een advocaat of rechtsbijstandverlener? Dan kan hij bij de gemeente een verzoek indienen voor een tegemoetkoming in de kosten die je moet maken voor het indienen van jouw bezwaarschrift.

Hoe gaat het verder?

  • Jouw bezwaar komt binnen bij het secretariaat van de commissie voor bezwaarschriften (bezwaarschriftencommissie). De gemeente bevestigt de ontvangst van jouw bezwaarschrift. Heb je een gemachtigde? Dan ontvangt hij/zij de ontvangstbevestiging.
  • Als jouw bezwaarschrift niet aan de eisen voldoet, krijg je van de gemeente een termijn om jouw bezwaarschrift in orde te maken. Bijvoorbeeld als je jouw adres niet hebt vermeld, het bezwaarschrift niet hebt ondertekend of geen redenen hebt vermeld waarom je het niet eens bent met het besluit. Als je zonder reden jouw bezwaarschrift niet aanvult, wordt jouw bezwaarschrift niet verder behandeld. In juridische termen wordt jouw bezwaarschrift dan niet-ontvankelijk verklaard.
  • Voldoet het bezwaarschrift wel aan de eisen en heb je aangegeven dat je bepaalde stukken nog niet hebt of dat je het bezwaarschrift inhoudelijk nog aanvult? Dan krijg je van de gemeente een termijn om jouw bezwaarschrift aan te vullen.

Behandeling van bezwaarschrift

  • De vakafdeling stelt, na ontvangst van het bezwaarschrift, een verweerschrift op en maakt een dossier aan.
  • De bezwaarschriftencommissie nodigt jou, waarbij het verweer en het dossier worden meegezonden, de verweerder en eventuele belanghebbenden uit voor een hoorzitting. Heb je iemand gemachtigd, dan worden jij en jouw gemachtigde uitgenodigd om naar de hoorzitting te komen. Tijdens de hoorzitting krijg je de gelegenheid om jouw bezwaarschrift mondeling toe te lichten. De gemeente of de commissie kan je vragen stellen over jouw bezwaarschrift, bijvoorbeeld als bepaalde zaken nog niet helemaal duidelijk zijn. In uitzonderlijke gevallen kan de bezwaarschriftencommissie afzien van een hoorzitting.
  • Na iedereen gehoord te hebben adviseert de bezwaarschriftencommissie het bestuursorgaan over jouw bezwaar.
  • Het bestuursorgaan neemt (na het advies van de bezwaarschriftencommissie) een besluit op jouw bezwaarschrift.
  • Het streven is om binnen 12 weken na afloop van de bezwaartermijn van 6 weken (in totaal dus 18 weken) een beslissing te nemen over jouw bezwaar. Lukt dit niet dan kan de termijn worden verlengd met 6 weken. In juridische termen wordt dit verdagen genoemd.
  • Let erop dat er in de meeste gevallen het besluit geldig blijft totdat er op jouw bezwaar is beslist.
  • Kun je niet wachten? Dan kun je, nadat je bezwaar hebt gemaakt bij de gemeente, een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg. De rechter beslist dan of er gewacht kan worden met de uitvoering van het besluit. Je betaalt kosten aan de rechtbank als je vraagt om een voorlopige voorziening (griffierecht). Je kunt schriftelijk of digitaal om een voorlopige voorziening vragen. Meer informatie lees je op de website van rechtspraak.

De commissie voor bezwaarschriften

  • De bezwaarschriftencommissie is een onafhankelijke commissie, waarvan de leden niet werken bij de gemeente Stein of op enige manier verbonden zijn met de gemeente Stein. De commissie is samengesteld met deskundigen op verschillende beleidsterreinen.
  • De commissie adviseert het bestuursorgaan over bezwaren op het gebied van onder meer omgevingsrecht (vergunningverlening en handhaving op grond van de Omgevingswet), Algemene Plaatselijke Verordening en Bijzondere wetten, subsidies, verkeersbesluiten, Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet.

Oneens met de beslissing op jouw bezwaarschrift?

Ben je het oneens met de beslissing van de gemeente op jouw bezwaarschrift? Dan kun je in beroep gaan bij de rechtbank Limburg.

Andere bezwaren

  • Bezwaren tegen gemeentebelastingen en legesheffingen kun je sturen naar Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen, Postbus 1271, 6040 KG Roermond.
  • Bezwaren tegen besluiten op grond van de Participatiewet en andere bijstandswetgeving kun je schriftelijk per brief sturen aan Vidar, Postbus 18, 6130 AA Sittard.

Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar communicatie@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.