Chemelot

De gemeente Stein, Sittard-Geleen, Beek en de Provincie Limburg hebben voor het eerst samen een ‘Veiligheidsvisie Chemelot en omgeving’ ontwikkeld. Met als doel: een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau creëren op en rond de site. Veiliger nog dan voorgeschreven door de wettelijke normen. Betrokkenen en omwonenden worden sneller en beter geïnformeerd als er een incident is en ook gedurende het jaar. Om te weten wat er leeft in de omgeving is er ook een belevingsonderzoek uitgevoerd.

Melding Chemelot

Heb je een klacht over neerslag, stank of geluid en vermoed je dat de oorzaak daarvan op de locatie Chemelot te vinden is? Dan kun je ervoor kiezen om dit bij Chemelot zelf of bij de Provincie te melden.

Klacht melden bij Chemelot

Heb je een klacht of vraag en wil je rechtstreeks iemand van Chemelot aan de lijn? Dan kun je dit doorgeven via het gratis Milieuklachtennummer: 0800-0223363.

Ook als jij je ongerust maakt over iets dat je hebt gehoord of gezien op Chemelot, kun je dit nummer bellen. Je krijgt medewerkers van de Centrale Meldkamer van Chemelot aan de telefoon, die jou meteen antwoord geven of je doorverwijzen naar de betrokken personen.

Klacht melden bij de Provincie

De Provincie is het bevoegde gezag over Chemelot. Dat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor vergunningverlening, toezicht, handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels. Op basis van jouw melding en die van anderen wordt gekeken of het nodig is om extra te controleren of te handhaven.

Milieuklacht bij de Provincie indienen

Samen veilig rondom Chemelot

Op 11 oktober 2022 is het startsein gegeven voor de meerjarige campagne Samen Veilig Rondom Chemelot. Onder deze noemer laten Chemelot, Veiligheidsregio Zuid-Limburg, gemeente Beek, gemeente Sittard-Geleen, gemeente Stein, Provincie Limburg, brandweer, GGD Zuid-Limburg en politie de komende jaren zien wat de risico’s zijn van wonen in de omgeving van een chemisch industrieterrein. Wat Chemelot, overheden en hulpdiensten doen om die risico’s te beperken. En wat omwonenden zélf kunnen doen bij eventuele incidenten.

De samenwerkende partijen gaan ook ophalen welke veiligheidsvragen er leven in de directe omgeving van Chemelot. Deze vragen worden vervolgens beantwoord in heldere teksten, beelden en video’s.

Aanleiding voor deze campagne was een incident in de zomer van 2019 waarbij een wolk stikstofoxide vrijkwam op het Chemelotterrein. De Veiligheidsregio activeerde het sirenenetwerk en verstuurde een NL-Alert. Na afloop van het incident bleek echter dat veel omwonenden de handelingsperspectieven uit het NL-Alert niet hadden begrepen en opgevolgd. De noodzaak voor meer risicocommunicatie werd daarmee onderstreept.

Over Samen Veilig Rondom Chemelot

De campagne Samen Veilig Rondom Chemelot is de uitwerking van het communicatieplan Samen communiceren – Eén gezamenlijk plan voor risicocommunicatie met omwonenden van Chemelot. Het plan is gebaseerd op de resultaten en conclusies van een eerder uitgevoerd RIVM onderzoek naar veiligheidsbeleving van omwonenden rondom Chemelot. Daaruit blijkt het overgrote deel van omwonenden zich niet heel veilig, maar ook niet onveilig te voelen. Een klein deel zegt zich echt onveilig te voelen. Het veiligheidsgevoel hangt nauw samen met vertrouwen in Chemelot en de instanties die moeten toezien op hun veiligheid. Met de campagne Samen Veilig Rondom Chemelot geven de samenwerkende partijen ook opvolging aan de aanbevelingen van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) over verbetering van de risicocommunicatie.

Middelen

Alle middelen die binnen deze campagne worden ontwikkeld om omwonenden van Chemelot goed voor te lichten worden beschikbaar gesteld in de digitale toolbox www.samen-veilig-rondom-chemelot.nl. Vanuit hier verspreiden de samenwerkende partijen deze boodschappen via hun eigen kanalen onder omwonenden. Ook voor inwoners is deze toolbox beschikbaar om middelen terug te kijken.

Meterkastkaart

Eén van de middelen die is ontwikkeld om omwonenden te informeren over wat zij zélf kunnen doen bij eventuele incidenten, is de meterkastkaart. Ervaring wijst namelijk uit dat inwoners niet weten wat zij moeten doen als de sirene gaat. De meterkastkaart beschrijft stap voor stap wat men op 'n moment moet doen.

Veiligheidsvisie Chemelot

Lees hier de Vei­lig­heids­vi­sie (PDF, 765.0 kB)

Organogram Veiligheidsvisie

Belevingsonderzoek Chemelot

Op donderdag 15 april 2021 organiseerde Veiligheidsregio Zuid-Limburg samen met het RIVM, Chemelot, gemeenten, GGD en provincie, een webinar voor omwonenden van Chemelot. Onderwerp was het RIVM-onderzoek naar de veiligheidsbeleving van bewoners rondom het chemiecluster. Bijna tachtig mensen namen deel aan het webinar. Daarin gaf het RIVM meer uitleg over de resultaten en legde de veiligheidsregio uit wat er met de resultaten gebeurt. Via de chat werden veel vragen gesteld. Die zijn van antwoord voorzien en vind je onderaan dit bericht.

RIVM-onderzoek

Gespreksvoorzitter Petro Winkens (manager Crisisbeheersing en Rampenbestrijding van Veiligheidsregio Zuid-Limburg) opende het webinar en bedankte de aanwezigen hartelijk voor hun deelname. Door de medewerking van omwonenden van Chemelot zijn er waardevolle inzichten verkregen in hun veiligheidsbeleving en informatiebehoeften. Na zijn inleiding gaf hij het woord aan Jeroen Neuvel en Liesbeth Claassen van het RIVM. Zij gaven meer uitleg over de achtergrond van het onderzoek, resultaten, conclusies en aanbevelingen.

Bekijk de presentatie van het RIVM (PDF, 1.3 MB)

Van onderzoeksresultaten naar risicocommunicatie

Mick Claessens van Veiligheidsregio Zuid-Limburg lichtte vervolgens toe wat de werkgroep risicocommunicatie Chemelot doet met de resultaten. Die werkgroep bestaat, naast Veiligheidsregio Zuid-Limburg, uit Chemelot, gemeenten, GGD Zuid Limburg, GHOR, Veiligheidsregio Limburg-Noord, Politie Limburg en Provincie Limburg. Al die partijen hebben uitgesproken om samen de risicocommunicatie te verbeteren. Daarom ontwikkelden zij de campagne Samen veilig rondom Chemelot. De resultaten uit het RIVM-onderzoek vormen het fundament van deze campagne.

Bekijk de presentatie van Veiligheidsregio Zuid-Limburg (PDF, 1.3 MB)

Vragen en antwoorden

De organiserende partijen waren bijzonder verheugd om te merken dat zoveel omwonenden het webinar bijgewoond hebben. De deelnemers hadden ook veel vragen over het onderzoek en het vervolg. Helaas konden die door de beperkte tijd niet allemaal direct beantwoord worden. Daarom werd tijdens het webinar aangegeven dat alle vragen na afloop verzameld en beantwoord zouden worden. Een overzicht van de gestelde vragen en de daarbij behorende antwoorden vind je hieronder. Daarin staat ook op welke manier je aanvullende vragen kunt stellen.

Bekijk een overzicht van gestelde vragen én antwoorden (PDF, 184.1 kB)

Strategische gebiedsvisie omgeving Chemelot

De gemeente Stein heeft samen met de gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, Chemelot, Brightlands Chemelot Campus en DSM samengewerkt aan de totstandkoming van een samenhangend toekomstbeeld voor Graetheide, Stein, Geleen, Beek en Chemelot. Dat is gebeurd in samenspraak met omwonenden, belangengroepen, Waterschap Limburg en de gemeente Beek. Deze strategische gebiedsvisie omgeving Chemelot geeft antwoord op de vragen: hoe zorgen overheden en bedrijfsleven ervoor dat mensen ook in de toekomst veilig, gezond én duurzaam kunnen leven en werken in de omgeving van Chemelot? Hoe gaan we om met de ruimte die er is? En hoe houden we de economie vitaal terwijl we rekening houden met mens en milieu?

Toekomstbeeld 2040

De strategische gebiedsvisie schetst een samenhangend toekomstbeeld voor de omgeving van Chemelot. Als overheden en bedrijfsleven verkennen we samen de ruimte die we geven aan een innovatieve en circulaire economie. Hoe we werken aan een sterk en gezond stedelijk gebied en een b(l)oeiend landelijk gebied.

In 2040 zijn de woonwijken en kernen rond Chemelot groen, klimaatbestendig en goed bereikbaar. Het voorzieningenniveau is op peil en ondersteunt de sociale samenhang en de gezondheid. De ecologische structuren tussen het Rivierpark Maasvallei en de vallei van de Geleenbeek en het Heuvelland worden versterkt. Het openbaar vervoer is verbeterd en aangevuld met plekken waar je gemakkelijk van vervoersmiddel kunt wisselen. Groenstructuren en fietspaden in de wijken rondom Chemelot zijn verbeterd, meer mensen nemen de fiets naar hun werk en transportmogelijkheden zijn versterkt via bijvoorbeeld buisleidingen en het Julianakanaal zodat de drukte op de weg wordt beperkt en de veiligheid verbeterd. Zo is ook de verbinding tussen de haven in Stein en Chemelot versterkt, zodat minder vrachtwagens over de openbare weg rijden en de kwaliteit van de leefomgeving verbetert.

Daarnaast zijn nieuwe woningen op Bramert Noord gerealiseerd in een natuurlijke omgeving en is er ruimte voor opwekking van duurzame energie.

Circulaire economie

Het centrum van Geleen is een proeftuin voor de circulaire economie. Het is verbonden met Brightlands Chemelot Campus en onderdeel van de Chemelot Circular Hub. Diverse bedrijventerreinen in de omgeving van Chemelot zijn nieuw leven ingeblazen waarbij nieuwe, veilige en milieuvriendelijke circulaire bedrijven een plek kunnen krijgen op leegstaande of vrijgekomen kavels. En als er onvoldoende ruimte is binnen de huidige site dan kan Brightlands Chemelot Campus voor passende activiteiten uitbreiden op de zogenoemde Lexhy, de groenstrook bij de Oude Postbaan en Urmonderbaan.

De komende jaren werken overheden en bedrijfsleven het toekomstbeeld de komende verder uit in concrete plannen voor de volgende deelgebieden: het Graetheideplateau; de haven Stein en de bestaande verbinding met het Chemelot-terrein van en naar de fabrieken; het centrum van Geleen en de verbinding met de campus; de mogelijke campusuitbreiding op De Lexhy.

Meer over het toekomstbeeld voor de omgeving van Chemelot of over de samenwerkingsopgaven voor de komende jaren staat op www.limburg.nl/onderwerpen/economie/chemelot/integratie/.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.