Laadpalen

Er komen steeds meer elektrische auto’s in Stein. Daarom zijn er de komende jaren veel extra laadpalen nodig. Op de eigen oprit, bij bedrijven en in de openbare ruimte. Wij plaatsen de komende jaren tientallen laadpalen voor elektrische auto's.

Openbare laadpalen voor iedereen

Begin 2025 hebben we in samenwerking met Vattenfall, de aanbieder van de laadpalen, bekeken op welke plekken in onze gemeente mogelijkheden voor openbare laadpalen zijn. Daarna hebben we onze inwoners gevraagd wat zij van die voorstellen vonden. Met de uitkomst daarvan gaat Vattenfall de komende jaren aan de slag.

Openbare laadpaal aanvragen

Rijd je in een elektrische of hybride auto en is er geen laadpaal bij jou in de buurt? Dan kun je een aanvraag doen! Vattenfall regelt de plaatsing van de laadpaal. Je kunt alleen een openbare laadpaal aanvragen als je op eigen terrein geen laadpaal kunt plaatsen en er geen in jouw buurt is.

Laadpaal op eigen terrein aanvragen

Het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Daarvoor heeft de gemeente Stein geen subsidiemogelijkheid. Hiervoor kun je terecht bij iedere willekeurige aanbieder voor een aanvraag.

Wie plaatst de laadpalen?

De gemeente Stein heeft een contract met Vattenfall. Daarom plaatsen zij de komende jaren alle openbare laadpalen. Laadpalen op eigen terrein worden niet geplaatst door Vattenfall. Hiervoor kun je terecht bij iedere willekeurige aanbieder.

Op welke manieren kunnen er laadpalen in de openbare ruimte bij komen?

Dat kan op 3 manieren:

  • Op basis van de kaart: deze worden volgens een planning geplaatst.
  • Aanvraag van een elektrische rijder zelf.
  • Aanvraag van de gemeente zelf: de gemeente kan laadpalen aanvragen op strategische locaties.

Wat kan ik doen als er nog geen laadpaal in mijn buurt staat of gepland is?

Als je geen mogelijkheid hebt om op eigen terrein een laadvoorziening te realiseren en er geen beschikbare paal in de buurt is kun je een aanvraag doen bij Vattenfall. Ik wil een laadpaal aanvragen bij Vattenfall.

Hoe lang duurt het voordat er een laadpaal geplaatst wordt?

De laadpalen van de kaart worden gefaseerd gerealiseerd op basis van een planning. Laadpalen die aangevraagd worden door een elektrische rijder of op initiatief van de gemeente worden normaal gesproken binnen maximaal 16 weken geplaatst. Dit is mede afhankelijk van de beschikbare capaciteit bij de netbeheerder.

Voor wie is de openbare laadpaal?

Iedereen die elektrisch rijdt, kan en mag de openbare laadpaal gebruiken. De parkeervakken zijn uitsluitend voor het opladen van elektrische auto's. Je mag er dus niet parkeren als je niet oplaadt.

Wat zijn de mogelijkheden voor een laadpaal op mijn eigen terrein?

Het realiseren van een oplaadpunt op eigen terrein is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Daarvoor heeft de gemeente Stein geen subsidiemogelijkheid. Door het risico op struikelgevaar mag een snoer over de stoep niet. Doet je dit wel, dan kun je een boete krijgen.

Een laadpaal heeft 2 oplaadpunten. Worden er direct 2 parkeervakken gereserveerd voor elektrische auto's?

Ja, in principe worden er direct 2 parkeervakken gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen. Alleen op locaties waar de parkeerdruk erg hoog is kan overwogen worden om eerst 1 parkeervak te reserveren en bij toenemende vraag het tweede parkeervak..

Waarom vervalt er een parkeerplaats?

Door het plaatsen van een laadpaal, vervalt de parkeerplaats niet. De parkeerplaats wordt bestemd voor het laden van een elektrisch voertuig. Tijdens het laden staat dit voertuig niet op een andere parkeerplaats, waardoor niet-elektrische voertuigen daar kunnen parkeren. Het aantal auto's dat kan parkeren blijft hetzelfde. Wel komen er steeds meer oplaadplekken voor elektrische auto's om de groei van elektrisch rijden te kunnen faciliteren.

Mag ik met een gewone auto parkeren bij een laadpaal?

Nee, dat mag niet. Bij de parkeerplaats(en) staat een verkeersbord dat aangeeft of de parkeervakken bij de laadpaal alleen bestemd zijn voor een elektrische auto die oplaadt.

Moet ik op een plaats met een laadpaal ook betaald parkeren?

Ja, als de parkeerplaats zich bevindt in een betaald parkeren zone, dan betaal je parkeerkosten. Let op! Dat gaat niet automatisch via de laadpas. De huidige parkeerregels en parkeerkosten veranderen niet.

Waar vind ik een overzicht van de aanwezig laadpalen?

Bekijk hier de kaart met alle locaties.

Wat kost het laden?

De tarieven bij de laadpalen verschillen per paal en zijn afhankelijk van de eigenaar of exploitant van de paal en van de serviceprovider waar je jouw laadpas hebt afgenomen.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.