Stein zoekt leuke collega's! Ga naar onze vacaturesite en solliciteer naar een toffe baan die bij jou past!

De Bath

Urmond had tussen 1400 en 1850 een bloeiende Maashaven. Daar is tegenwoordig helaas niets meer van te zien, op een stukje kademuur van 15 meter na, dat verborgen ligt achter verbouwing. Het stortten en afdekken van mijnafval, overstromingen en mijnverzakkingen zorgden ervoor dat de haven verdween. Als eerbetoon aan het verleden willen Stichting Vrijheid Urmond (SVU) en Urmondse Monumenten Stichting (UMS) onderdelen van de vroegere maashaven weer zo veel mogelijk in het gebied laten zien. Daarnaast vindt SVU dat de infrastructuur van het gebied een opknapbeurt nodig heeft.

Stichting Vrijheid Urmond werkt samen met de Provincie Limburg, de LEADER Zuid-Limburg en fondsen. Dit heeft binnen het plan De Bath een aantal mooie projecten opgeleverd:

  • Project Archeologie in de etalage / Archeologisch Onderzoek Havenkademuur
  • Project Gebiedsontwikkeling De Bath met de herinrichting van de kloostertuin en de schipperspaden.

Archeologie in de etalage / Archeologisch onderzoek havenkademuur

Het project laat op plekken zien wat nu nog verborgen ligt. Men graaft enkele proefsleuven bij het vroegere Bassin d‘Urmond en de oorspronkelijke haven. Dit vergroot sterk de archeologische kennis over het havengebied. Op dit moment is een klein stukje kademuur zichtbaar. De plek van de nu vooral verborgen kademuur ga je duidelijk en mogelijk ook (voor een deel) zien. Inwoners van Urmond en leerlingen van de basisschool kunnen hieraan meehelpen. Het project bestaat uit archeologisch onderzoek, historisch onderzoek en een tentoonstelling, communicatie en publicatie-boekwerk, een website en een bouwkundig model. Ook plaatst men een speerpunt bij de kademuur waar je met de Archeo Route App Limburg de geschiedenis van en verhalen over de haven en de ‘Vrijheid Urmond’ kunt beleven.

Gebiedsontwikkeling De Bath

Stichting Vrijheid Urmond heeft samen met inwoners en betrokken partijen voor het hele gebied De Bath een visie opgesteld. Hierin zijn plannen voor De Bath verder uitgewerkt.

De deelprojecten binnen de gebiedsontwikkeling van De Bath zijn onder andere mogelijk door een subsidie van LEADER Zuid-Limburg. LEADER is een Europees subsidieprogramma om de leefbaarheid en economie op het platteland te ontwikkelen en versterken. De Europese Unie, de Provincie Limburg en de zestien Zuid-Limburgse gemeenten stellen geld beschikbaar voor initiatiefnemers met goede plannen. Voor deze deelprojecten is dat gemeente Stein.

‘Van Maas tot De Bath’

In de visie ‘Van Maas tot De Bath’ staat om delen van de haven die nu onder de grond liggen zo veel mogelijk weer te laten zien en toegankelijk te maken. Dit gebeurt door de kademuur bloot te leggen en de originele loop van de Ur naar de Maas, die vroeger toegang gaf tot de haven, te herstellen. Volgens het Deltaprogramma Maas (2050) vindt onder andere een weerdverlaging en een dijkteruglegging plaats, samen met het schoonmaken van verontreinigde grond. Een dijkverlegging en het schoonmaken van vervuilde grond kosten veel geld en het Deltaprogramma Maas maakt dat op lange termijn mogelijk.

Vernieuwing

De stichting werkt aan de vernieuwing van het Maaslandschap en het laten zien van cultuurhistorische onderdelen die passen binnen de visie ‘Van Maas tot de Bath’. Deze vernieuwing houdt rekening met evenementen zoals Urpop en historisch festival Vrijheid Urmond. De vernieuwing van het Maaslandschap bestaat uit een parkeergelegenheid die de verkeersdrukte in de kern vermindert en parkeerplaatsen biedt aan toeristen.

Stichting Vrijheid Urmond gaat de vroegere Maashaven weer laten zien en beleven door:

  • een boot te bouwen zoals dat vroeger gebeurde en deze boot een plek geven in de ‘droge’ haven.
  • de contouren van de kademuur die onder de grond ligt zichtbaar te maken in de bestrating.
  • schipperspaadjes te herstellen.
  • de plek van het vroegere Redershuis zichtbaar te maken in de bestrating.
  • een deel van de oude omwalling van Urmond te herbouwen en te beplanten met eetbare bramensoorten
  • natuurlijke speelelementen voor kinderen te plaatsen die verwijzen naar het Maashandel-verleden van Urmond.
  • de oude Maasloop zichtbaar te maken met een bloemenmengsel en kruidentuin.
  • de plek van het klooster zichtbaar te maken in het maaiveld.

Voor een PDF-document van een presentatie van het plan kun je contact opnemen met Daniel Bours via daniel.bours@gemeentestein.nl

Vragen en inschrijven nieuwsbrief

Heb je vragen over het proces of wil je ideeën inbrengen, dan kun je mailen naar Urmond-oost2030@gemeentestein.nl.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.