Stein zoekt leuke collega's! Ga naar onze vacaturesite en solliciteer naar een toffe baan die bij jou past!

Werkzaamheden Julianakanaal

In 2023 werkte Rijkswaterstaat aan de verbreding en verdieping van het Julianakanaal. Hierbij plaatsten ze een damwand om het kanaal droog te leggen. Helaas bezweek een deel van deze damwand, waardoor de bouwkuip onder water liep. Dit legde het werk stil. Sindsdien zorgt de bouwkuip voor onveilige situaties, met name voor de scheepvaart.

Om de kapotte bouwkuip veilig te verwijderen en het werk af te ronden, legt Rijkswaterstaat het kanaal droog. Daarmee garanderen ze een veilige werkomgeving en voorkomen ze schade aan de natuur en omgeving.

Hoe gaan ze te werk?

In opdracht van Rijkswaterstaat voert aannemer Van den Herik-Sliedrecht het werk aan het Julianakanaal uit. Het proces loopt als volgt:

  1. Bouw van de dam: voor ze het kanaal droogleggen, bouwen ze eerst een dam. Daarna verplaatsen ze de aanwezige vissen naar een andere, veilige omgeving.
  2. Verwijderen bouwkuip: zodra het kanaal droog ligt, verwijderen ze de ondergelopen bouwkuip.
  3. Verdiepen en verbreden: tijdens de drooglegging ronden ze de werkzaamheden aan het Julianakanaal af. Drie ploegen werken tegelijkertijd in drie werkvakken aan het verdiepen en verbreden van het kanaal. Ze maken een tijdelijke transportweg om materialen aan en af te voeren. Een speciale transportband voert het weggegraven zand en grind af over de Obbichterweg. Hierdoor blijft de weg toegankelijk voor het dagelijkse verkeer.
  4. Waterdichte bodem: na het verdiepen en verbreden van het Julianakanaal brengen ze een laag bentonietmatten aan om de bodem waterdicht te maken. Gevolgd door een grindlaag en een laag stortstenen.

Wanneer beginnen de werkzaamheden?

Sinds 12 augustus is het Julianakanaal gestremd tussen ‘Brug Berg’ en de Sluis in Born over een lengte van ongeveer 4 kilometer. Rijkswaterstaat verwacht de werkzaamheden in voorjaar 2025 af te ronden. De exacte einddatum kunnen ze pas bepalen tijdens de werkzaamheden. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder het weer. Ze werken in 3 werkvakken om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Heb ik last van de werkzaamheden?

Omwonenden kunnen geluidshinder ervaren, bijvoorbeeld bij het uittrillen van de damwand en het laden en losse van grote stenen. Rijkswaterstaat vermijdt luidruchtige werkzaamheden na 19.00 uur en in het weekend, waardoor ze de hinder zoveel mogelijk beperken.

Waar vind ik meer informatie?

Ga voor meer informatie naar de website van Rijkswaterstaat. Heb je vragen? Bel dan met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat op 0800-8002.

Op de Facebookpagina Verruiming Julianakanaal plaatst de aannemer regelmatige updates en foto's van de werkzaamheden.

Overzicht werkzaamheden

  • 4 km kanaal
  • 1.883.125.000 liter water moet er uit het kanaal om de werkzaamheden uit te kunnen voeren
  • 1 tijdelijke dam
  • Van 45-60 meter breed naar ongeveer 70 meter breed
  • Hoogte verschil bij sluis Born is 11,35 meter
  • Van -4 tot -5 meter diep naar ongeveer -5,40 diep
  • 400.000 ton steen en 160.000 ton grind
  • 420.000 m² waterremmende bodem aanleggen
  • 1,4 miljoen ton grond die ontgraven moet worden
  • Verplaatsing van ongeveer 2 miljard kilo aan materiaal
  • Tijdelijke werkweg van 4,5 km en 9 meter breed
  • Ongeveer 120 machines (vooral shovels, dumpers, bulldozers en kranen)
  • Er zijn 6 tot 8 maanden ongeveer 200 medewerkers aan het werk

Overzicht werkzaamheden Julianakanaal 2024

Luchtfoto: Rob Poelenjee


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.