Salderingsregeling voor zonnepanelen

Vanaf 2027 stopt de salderingsregeling voor zonnepanelen. Wat betekent dit voor jou? De zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je kunt die wegstrepen tegen de stroom die je op andere momenten van het net afhaalt. Dat heet salderen.

Wat verandert er vanaf 2027?

In 2027 stopt de salderingsregeling. Dit betekent dat je vanaf dat moment niet meer jouw zelf opgewekte elektriciteit kunt verrekenen met jouw verbruik. Als je stroom teruglevert aan jouw energieleverancier, ontvangt je daar wel een vergoeding voor.

Tot 2027: zelf opgewekte stroom verrekenen

Tot 2027 kunnen huishoudens en kleine bedrijven de elektriciteit die ze zelf opwekken met zonnepanelen terugleveren aan het stroomnet. Dankzij de salderingsregeling mogen ze de opgewekte stroom wegstrepen tegen hun jaarlijkse verbruik. Hierdoor hoeven ze geen belasting te betalen over de elektriciteit die ze zelf hebben opgewekt. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, krijg je voor het overschot een vergoeding. Bijvoorbeeld: in de zomer lever je 2.500 kWh stroom terug aan het stroomnet. In de winter kun je 2.500 kWh gebruiken zonder hiervoor te betalen. De salderingsregeling is bedacht om het gebruik van zonnepanelen aan te moedigen en zo de kosten snel terug te verdienen.

Vanaf 2027: niet meer verrekenen, wel vergoeding voor terugleveren stroom

Vanaf 2027 kun je de opgewekte stroom niet meer verrekenen met jouw eigen verbruik. Je krijgt wel een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan jouw energieleverancier. Deze vergoeding is tot 2030 minimaal 50% van het kale leveringstarief (dus zonder belastingen). De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op deze vergoedingen om te zorgen dat ze eerlijk zijn.

Zelf opgewekte stroom direct gebruiken

Als je zelf opgewekte stroom direct gebruikt, betaal je daar geen belastingen of kosten aan de leverancier voor. Dit helpt om jouw energiekosten te verlagen en het elektriciteitsnet minder te belasten. Hoe meer je zelf verbruikt, hoe minder je afhankelijk bent van de energieleverancier.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen? Dan kun je tot 2027 profiteren van de salderingsregeling en jouw investering snel terugverdienen. Als je na 2027 zonnepanelen koopt, kan de terugverdientijd langer zijn, omdat je de opgewekte stroom niet meer kunt verrekenen met jouw verbruik. Hoe lang het duurt om jouw zonnepanelen terug te verdienen, hangt af van de prijs van de zonnepanelen, de elektriciteitsprijzen en de hoeveelheid stroom die je zelf gebruikt. Toch blijven zonnepanelen een goede investering. Ze gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus je verdient jouw investering zeker terug, zowel voor als na het stoppen van de salderingsregeling.

Thuisbatterijen

Gemeente Stein werkt niet samen met aanbieders van thuisbatterijen

Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van een thuisbatterij om zelf energie op te slaan en later te gebruiken. Hoewel dit interessant lijkt, werkt de Gemeente Stein op dit moment niet samen met commerciƫle aanbieders van thuisbatterijen. Ook geven we geen subsidies of leningen voor de aanschaf van een thuisbatterij vanwege een aantal redenen: Het elektriciteitsnetwerk is vol, onzekere opbrengsten door wisselen energieprijzen en veiligheidsrisico's.

In de uitzending van maandag 16 december 2024 besteedde het tv-programma Radar aandacht aan de thuisbatterij. Ze onderzochten of deze batterij wel zo'n goed idee is. Bekijk de aflevering.


Tevreden over deze pagina?

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Heb je niet gevonden wat je zocht? Of heb je tips voor ons om deze pagina te verbeteren? Stuur dan een mail naar info@gemeentestein.nl en wij kijken hoe we dit kunnen aanpassen.